Gezondheid en Gedrag

03-06-2019

"Je ziet het gewoon gebeuren... 
...mensen komen in beweging, de een na de ander en ze stimuleren elkaar!" 


Ilona Ordelman van HalteZ heeft het initiatief genomen om Bij de Halte in de wijk Zandweerd te starten. De GG-werkwijze is succesvol als mensen zelf de regie over hun leven nemen en houden. 't Werkt op individueel niveau. Hoe mooi is het dan als mensen samenkomen op een plek waar ze ieder voor zich de ruimte voelen om te ontdekken wat zij zelf willen in dit leven. Bij de Halte is in korte tijd zo'n positieve motiverende plek geworden.

Ilona Ordelman is echt een mensenmens met bijzondere professionele skills. "Ik weet precies wanneer ik in actie moet komen en wanneer niet. Dat is de kunst in dit werk. Het betekent ook vaak gewoon op je handen gaan zitten, bij wijze van spreken." De sfeer hier is ontspannen en positief. Het is een omgeving waar je je gelijk welkom voelt. De aankleding, de hartelijke ontvangst door de 'buren' aan de koffietafel. Ook Ilona voelt zich op haar plek. "Het is zo mooi om te zien hoe het in deze gevarieerde groep mensen werkt. Buurtbewoners, jongeren én ondernemers, ieder heeft eigen keuzes te maken in het leven. ... Bij de Halte is een veilige plek waar dingen mogen ontstaan."

Ilona en Maaike, huismoeder met haar juist behaalde certificaat G&G

Wederkerigheid Ilona streeft ernaar dat ieder zich vrij voelt en zijn eigen ding kan doen. "Niet iedereen zit in een zorgsituatie, gelukkig. Het is goed om ook mensen, zonder een 'label' te prikkelen. Iedereen heeft dat nodig. Het is dus ook niet belangrijk wie je bent of wat je rol is. Het is mooi dat je er bent en je bent welkom." In Bij de Halte is wederkerigheid een centraal begrip. "Als Randy een maaltijd kookt, eet hij zelf mee. Mensen die zich inzetten krijgen daar ook altijd iets voor terug."

Er zijn allerlei leuke activiteiten voor en door de mensen die er komen. "Bloemschikken met buren; yogalessen; een jonge moeder die andere jonge moeders coacht. Een jobcoach van het bedrijf USG-restart geeft een speciaal ontwikkeld werkfittraject voor moeders met jonge kinderen. Inmiddels is er een groep van 17 mensen (jongeren en buren) die traint voor de Strongmanrun in Hellendoorn, een zware loop met obstakels! Zo zijn er veel verschillende mensen vanuit diverse achtergronden en culturen om uiteenlopende redenen in en rond de huiskamer te vinden. En samen maken wij het verschil."

Veel talent "Mensen ontplooien hun talenten, worden gewaardeerd door anderen en groeien zo door. We richten ons op vertrouwen schenken en faciliteren waar nodig. Het is zoeken naar een goed evenwicht. Als mensen weer vertrouwen hebben in zichzelf durven ze stappen te zetten. Vanuit hun eigen wensen en behoeften." Ilona leeft met ze mee. "Buurvrouw Laura kwam vorige zomer hier binnen lopen. Ze wou stap voor stap bezig met haar re-integratie én van betekenis zijn. Een leuke jonge vrouw die nu een enorm belangrijke spil is in het regel- en administratiedeel van Bij de Halte. Een van de jongeren meldt zich om zich op administratief gebied te willen ontwikkelen. Ik stel haar voor aan Laura en de rest ontstaat vanzelf. Het draait hier om zichtbaar worden, van betekenis zijn voor elkaar. Iedereen ervaart dat hij of zij er gewoon bij hoort!"

Er zijn inmiddels buren en jongeren met talent die Ilona in graag in dienst zou willen nemen. "Talenten op organisatorisch, administratief gebied en onze kok. We streven ernaar om ons netwerk en de werkzaamheden verder uit te breiden. Daar kan prima werkgelegenheid en financiële zelfstandigheid uit ontstaan. Dat blijft onze ambitie."

Voor jongeren Ilona is gedreven en relaxt tegelijkertijd. "Ik ben begonnen vanuit een droom. Niet alleen wil ik ambulante ondersteuning bieden aan jongeren maar ik wil diegenen die eenzaam zijn en geen diploma's hebben weer een kans geven om anderen te ontmoeten en te ontdekken wat zij zelf willen." Er is een speciale ruimte om met gereedschappen aan het werk te gaan met een ervaren technisch vrijwilliger. Jong en oud, dat loopt door elkaar. "En... als je ziet wat voor creatief (teken)talent we hier hebben onder de jongeren. Het zou zo mooi zijn als zij zich verder kunnen ontwikkelen."

Bron: https://mailchi.mp/73139a4d6b49/inspireren-leren-en?fbclid=IwAR0BltgYBRUbQomngPsxgNjsAhM-qXWWfXg_5LS5Ee6ocObl91wZgsnzmWo 

©2019 Stichting Buurthuiskamer de Zandweerd | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin